Coreea de Nord se declară stat cu arme nucleare. În ce condiții poate folosi arma nucleară
Coreea de Nord a adoptat o lege care consfințește dreptul de a folosi lovituri nucleare preventive. Mișcarea vine în timp ce observatorii spun că Phenianul pare să se pregătească să reia testele nucleare pentru prima dată din 2017, după summituri istorice în care fostul președinte american Donald Trump și alți lideri mondiali, în 2018, au încercat să-l convingă pe Kim să renunțe la dezvoltarea armelor nucleare.
Legea pentru folosirea armelor nucleare
Legea consfințește dreptul de a folosi lovituri nucleare preventive.pentru a se proteja, o mișcare despre care liderul Kim Jong Un a spus că face statutul nuclear al țării „ireversibil” și blochează orice discuții despre denuclearizare.
Armele nucleare reprezintă „demnitatea, corpul și puterea absolută a statului”, a spus Kim. Parlamentul-marionetă al Coreei de Nord, Adunarea Supremă a Poporului, a adoptat legislația, înlocuind o lege din 2013 care definea pentru prima dată statutul nuclear al țării, potrivit agenției de presă de stat KCNA, preluată de Reuters.
„Cea mai importantă semnificație a legiferării politicii armelor nucleare este de a trage definitiv o linie care arată că nu va exista nicio negociere privind armele noastre nucleare. Atâta timp cât armele nucleare există pe Pământ, iar imperialismul și manevrele anti-coreene ale SUA și ale adepților săi rămân, drumul nostru către întărirea forței noastre nucleare nu se va termina niciodată”, a declarat Kim într-un discurs în parlament, adăugând că nu va renunța la arme nici dacă țara va fi supusă sancțiunilor timp de 100 de ani.
Ce mai prevede noua lege
Legea inițială din 2013 prevedea că țara ar putea folosi arme nucleare pentru a respinge invazia sau atacul unui stat nuclear ostil și pentru a face lovituri de ripostă.
Noua lege merge mai departe și permite atacuri nucleare preventive dacă este detectat un atac iminent cu arme de distrugere în masă sau împotriva „țintelor strategice” ale țării, inclusiv a conducerii acesteia. De asemenea, nterzice și partajarea tehnologiei nucleare cu alte țări.
La fel ca vechea lege, actuala versiune promite să nu amenințe cu arma nucleară state non-nucleare, cu excepția celor care se aliază cu o putere nucleară pentru a ataca Coreea de Nord.
Noua lege vine pe fondul tensiunilor regionale în creștere cu privire la extinderea programului său de arme și rachete nucleare de către Coreea de Nord.